Επιχειρηματικότητα και μικρές επιχειρήσεις

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Η επιτυχία των επιχειρήσεων και βιομηχανιών είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων και καλύτερων θέσεων εργασίας.

Σήμερα στο χώρο των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων κυριαρχεί η επιχειρηματικότητα ανάγκης λόγω έλλειψης επιλογών στην ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας, και όχι η επιχειρηματικότητα ευκαιρίας που έχει να κάνει με την εκμετάλλευση μιας πραγματικής ευκαιρίας που καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς.  Αποτέλεσμα, ο βίος των  νέων επιχειρήσεων να είναι βραχύς και να περιορίζεται στα πέντε (5) χρόνια και να δημιουργούνται στον ιδιοκτήτη οικονομικές υποχρεώσεις (ασφαλιστικές, φορολογικές, κ.α), που τον οδηγούν σε νέα αδιέξοδα.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα ευκαιρίας με την προώθηση κατάλληλων δράσεων και να αναληφθούν δράσεις που προάγουν την καινοτομία και ενισχύουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Επιπλέον, ο δυνητικός επενδυτής και η υφιστάμενη πολύ μικρή, μικρή και ακόμη μεσαία επιχείρηση χάνονται στο λαβύρινθο των πληροφοριών του διαδικτύου, περιπλέκονται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και τους λείπει η πρώτη επιχειρηματική γνώμη – συμβουλή.

Χωρίς επιχειρήσεις δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας.

Βασίλης Τσιλιόπουλος
Σύμβουλος Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης